- nærvær, samvær og netværk i kirkerummet

Babysalmesang bliver mere og mere populært i de danske kirker, ikke bare i de større byer, men også i de små landsbykirker. Her får forældre på barsel en enestående mulighed for nærvær med det lille nye familiemedlem, samtidig med at de oplever kirken som et rart og indbydende sted at være.

Babysalmesang er en unik mulighed for roligt, musikalsk og sansestimulerende samvær mellem forælder og baby. Undervisningens grundelementer er: gentagelse, sang, bevægelse, nærvær og tryghed til tonerne af kendte og mindre kendte salmer. Babysalmesang foregår i kirkerummet, der bidrager med sin helt særlige akustik til den næsten meditative stemning, der ofte opstår til babysalmesang.

Når sang- og musikdelen er færdig, er der mulighed for at babyerne kan få dækket behovet for en lur (eller andre babyfornødenheder), og de voksne kan få lidt at spise og drikke, mens snakken går om løst og fast – men dog mest om små børn.

De voksne får sunget sammen med deres babyer og får samtidigt udvidet og styrket deres netværk. De oplever at kirken er et sted der kan rumme alle – også selvom man måske ikke har bedt ”Fadervor”, siden man blev konfirmeret.

Det er vigtigt for mig at babysalmesang foregår i en rolig og harmonisk atmosfære, så babyerne får lov at opleve alle de forskellige elementer i deres eget tempo.

Babyerne får mange forskellige sanseindtryk undervejs i en babysalmesangs”lektion”. De oplever lyden af mors/fars stemme i kirkerummet, ser på sæbebobler og chiffontørklæder, bliver vugget til blide toner, bliver danset med, oplever kirkerummet og meget mere. Mange fortæller, at deres babyer sover ekstra godt efter babysalmesang, fordi de har fået så mange indtryk.

Den smukkeste stemme det lille barn kan høre er ikke kirkesangerens eller ”lærerens” men derimod lyden af mors/fars stemme. Jeg opfordrer altid forældrene til at synge med – også selv om de føler, at de ”ikke kan”. Flere af de mødre, jeg har mødt i undervisningen, har fortalt mig, at de også bruger en eller flere af salmerne hjemme, når barnet skal puttes, pusles eller lege. De fortæller, at det er dejligt at have noget at supplere de almindelige børnesange med.

Babysalmesang er også...

  • at vi sammen beder fadervor ved døbefonten
  • at vi tænder et lys for hvert barn
  • en måde for børnefamilier at opdage eller genopdage kirken som et åbent og rart sted at være
  • en mulighed for ekstra gratis PR for kirkens familiearrangementer (spaghettigudstjenester, kravlegudstjenester o.a.)
  • hyggeligt samvær med kaffe og snak og mulighed for forældrene at opbygge og styrke deres netværk i lokalområdet
    – når salmesangen er ovre, går man i sognegård, konfirmandstue eller lign. og lader snakken få frit løb

Se også herunder et meget improviseret interview med Karina og Lucas om hvordan det kan være at gå til babysalmesang.

Bestil et forløb med babysalmesang i dag

- ring nu og hør mere på telefon

(+45) 22 98 66 23

Fakta om babysalmesang...

Babysalmesang kører i forløb af 10 gange.

Holdstørrelse: 8-12 babyer (med én voksen hver) alt efter lokale forhold.

Aldersgruppe: babyer i alderen 3-10 mdr. + én voksen pr. baby.

Babysalmesang foregår i kirken – det efterfølgende samvær kan foregå i andre af kirkens lokaler, hvis de ligger i umiddelbar tilknytning til kirken.

Det siger De (de voksne)...

Babysalmesang er helt fantastisk!!!! En skøn måde at komme i kirken på og at lære sine børn om salmerne og kirkerummet!

Jeg synes vi har fået et tættere forhold til vores lokale kirke, hvor vi tidligere har benyttet den kirke jeg har gået i som barn.

Det giver nybagte forældre en tættere knytning til folkekirken, som ellers kan virke til ikke at være så relevant for dem.

Kirstens smittende humør og engagement gør hende til en dygtig underviser. Hun er super dygtig til sang og musik. Hun giver noget af sig selv, og man får lov at lære hende at kende. Hun er rigtig god til at "fornemme" hvert barn.

Jeg har gået til babysalmesang med begge mine børn. Med mit første barn vidste jeg ikke rigtig hvad det gik ud på, men det viste sig at blive den allerbedste tid, vi har haft sammen. Ønsker mig næsten et tredje barn så vi kan gå til babysalmesang igen...